ToLo
Auto posiadane: BMW E34
Wysłany: Czw 05 Sty, 2006 Łacznik stabilizatora
wie ktos czy jak on jest zuzyty to moze cos stukac? jak sie go wymienia to wystarczy element nr 7 czy razem z elementem nr 6 ??? w ogole jak sie nazywa czesc nr 6? czy to tez jest lacznik?
Auto posiadane: m52 & m43
Wysłany: Czw 05 Sty, 2006
6 to drążek stabilizatora, a co do 7 jasne że stuka jak jest zużyty
krzysiek77 [Usunięty]
w e34 element nr6 to jest właśnie łącznik stabilizatora. wybity stuka okropnie. do piątki kosztuje od30pln-do ponad 100pln. zależnie od firmy.
odradzam kupować łączników z plastikowymi zaślepkami.
ToLo
Przemass napisał/a:
6 to drążek stabilizatora,
tez moze stukac ??
krzysiek77 [Usunięty]
Wysłany: Nie 08 Sty, 2006
ToLo napisał/a:
Przemass napisał/a:
6 to drążek stabilizatora,
tez moze stukac ??
może, a nawet napi....ać, jak ma luzy.
zyggy
Auto posiadane: E34 M50
Na tym rysunku pokazane są dwa typy łączników stabilizatora. W jednych modelach wystepuje element nr 6, w innych 7, ale nigdy razem. Oczywiście łączniki stukają jak są zużyte. Drążek stabilizacyjny to element nr 1. Hałas pochodzący od drążka stabilizatora może być efektem zużytych gum - elementy nr 2.
ToLo
krzysiek77 napisał/a:
odradzam kupować łączników z plastikowymi zaślepkami.
Auto posiadane: Jeep Grand Cherokee 5,2l
Cytat:
o jakich zaslepkach mowa?
z jednej strony jest śruba na sworzniu a z drugiej jest zaślepka. ona powinna byc metalowa.
Cytat:
ta jasna oslonka na jednym z nich jest z metalu
tę osłonke przed montażem trzeba zdjąć, to osłona gumki chroniącej sworzeń, na jednej fotce jest ona założona a na drugiej nie. byc może oba łączniki sa jednakowe
ToLo napisał/a:
zyggy napisał/a:
W jednych modelach wystepuje element nr 6, w innych 7, ale nigdy razem.
a to dobrze wiedziec.
przecież dwóch jednocześnie nie założysz
pozdrawiam
ToLo
marcin napisał/a:
przecież dwóch jednocześnie nie założysz
pozdrawiam
sugerowalem sie tym ze sa 2 bo jak sprawdzalem przy innych modelach na schemacie ze stabilizatorem to wystepowaly tylko w 1 rodzaju, np e39, e38. a na schemacie z e36 sa narysowane obydwa a w dodatku nie ma informacji ktory od kiedy do kiedy stosowany i od czego zalezy czy jest jeden czy drugi rodzaj.
ToLo
Wysłany: Pon 16 Sty, 2006
po wymianie tych lacznikow trzeba geometrie ustawiac?
Auto posiadane: E36 318 iS coupe
Wysłany: Nie 18 Cze, 2006
Cytat:
tylko ze tuleje to zupelnie inna czesc niz laczniki stabilizatora
Domyślam się, jednak jest też teoria która mówi, że po każdorazowej ingerencji w przednie zawieszenie należy ustawiać zbieżność. Nie chcesz to nie rób, nikt Ci przecież nie każe.
Auto posiadane: ex BMW E32 735iA BanditWagen
Biem napisał/a:
Domyślam się, jednak jest też teoria która mówi, że po każdorazowej ingerencji w przednie zawieszenie należy ustawiać zbieżność. Nie chcesz to nie rób, nikt Ci przecież nie każe.
przy zawiesszeniu czyli np drązkach, amortyzatorach etc gdzie z pewnoscia zmieni sie zbierznasc ale nie w przypadku rzeczy pereferyjnych jak łacznik.. tak mi sie wydaje
Auto posiadane: ex BMW E32 735iA BanditWagen
mi tez zrzera :/ a nic nie robiłem przy przodzie a zbierznosc była ustawiana jakies 1.5 roku temu :/ czyzby czas ustawiac znowu... :/
ToLo
Biem napisał/a:
Cytat:
ale nie w przypadku rzeczy pereferyjnych jak łacznik.. tak mi sie wydaje
Być może, autorytetem nie jestem. Kiedyś tak samo powiedział mi mechanik i właśnie po wymianie tuleji zeżarło mi opony od środka...
mechanik mowil ze przy zmianie tulei wahaczy nie trzeba ustawiac zbieznosci? przeciez zeby wyjac tuleje trzba caly wahcz poluzowac a wiadomo ze na oko nie przykreci go idealnie w to samo miejsce;]
Wymieniając łącznika stabilizatora na 100% nie trzeba ustawiać zbierzności, co do wahacza to bym się kłucił ale pamietam że kiedyś to robiłem i hmm na 95% nie ustawiałem potem geometri.
Kupiłem własnie E39 i waliło z przodu tak jakby amory były wybite a właśnie okazało się że to ten łącznik.
Auto posiadane: BMW 520i 24V E34 M50 91'
Wysłany: Sob 05 Sie, 2006
Witam!!
Podłącze sie pod temat bo czeka mnie wymiana tego łącznika a właściwie obu mam takie pytanko czy ktoś wymieniał te gumy na całym drążku stabilizacyjnym ?? Jaki koszt jest samych tych gum??
Pytanie jeszcze tego typu , końcówki drążków kierowniczych czy dobrze patrzę?? Który to element z tej strony ?? Może ktośmi to wskazać bo w rzeczywistości jak na to dziś patrzyłem wyglądało to trochę inaczej (w całości) http://www.realoem.com/bm...334&hg=32&fg=25
Pozdrawiam
Seba
Auto posiadane: BMW ///M528i oraz 524td E28
Końcówka drążka kierowniczego to element nr 4. Cena około 30-40zł stuka.
A koszt tych gum od stabilizatora nie powinien być duży, ale dokładnej ceny niestety nie znam
Auto posiadane: BMW 520i 24V E34 M50 91'
A element nr 3 ?? Macałem dziś cały ten pręt i wydaje mi się, ze całość jest do wymiany. Czyli pierwsza końcówka potem ten pręt i druga końcówka, chyba ze na każdą stronę można dokupić po dwie same te końcówki i skręcić z tym "prętem". echh :/
Auto posiadane: BMW ///M528i oraz 524td E28
Element nr 3 to drążek, a element nr 4 to końcówka drążka. Wszystkie końcówki są wymienialne. Razem jest ich 4, po dwie na strone
A drążek wymienia się przeważnie jak się skrzywi